Minister Hugo de Jonge is niet van plan om de gemeente Den Haag te verbieden drones te gaan gebruiken bij de controle van bouwwerken. De SP in de Tweede Kamer had daarom gevraagd. Den Haag is onlangs begonnen met een proef om bouwinspecties uit te voeren met een drone.
Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Nicole Temmink vinden het gebruik van drones die met camera’s uitgerust zijn, en nauwelijks hoorbaar en zichtbaar zijn, "een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer". Ook wilden de politici weten of alle benodigde vergunningen en ontheffingen goed zijn geregeld, en of voor elke vlucht een risicoanalyse wordt gemaakt, zoals de wet voorschrijft.
Minister Hugo de Jonge antwoordt op vragen van de SP dat de plicht om mensen te informeren dat ze kunnen worden gefilmd, niet geldt als het informeren van de betrokkenen onmogelijk blijkt of een onevenredige inspanning kost. Het uitvoeren van een risicoanalyse voor iedere vlucht is volgens de minister niet vereist als de verkregen vergunning geldig is voor de beoogde vlucht.
Hugo de Jonge: "Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van privacywetgeving. De gemeentelijke functionaris gegevensbescherming houdt hier toezicht op en deelt diens bevindingen met de gemeenteraad. Of de inzet van drones rechtmatig is, staat in de eerste plaats ter beoordeling van de gemeenten in kwestie."
Gecertificeerd bedrijf
De gemeente Den Haag laat weten dat de dronevluchten door een professioneel gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd en dat alle noodzakelijke vergunningen zijn aangevraagd. "De drone maakt alleen foto’s van gebouwen of objecten waar gecontroleerd wordt. Als er toch personen op de foto staan, dan worden deze onherkenbaar gemaakt. Er worden geen bewegende beelden vastgelegd."
Bij de controle van bouwwerken worden betrokkenen altijd geïnformeerd voordat een controle met een drone wordt uitgevoerd. Dat gebeurt onder meer door informatie op de website van de gemeente en met flyers en informatieborden in de omgeving waar de dronevlucht wordt uitgevoerd. Ook wordt in brieven aan betrokkenen gemeld dat controle met drones mogelijk is.
De drone gaat gemiddeld één keer per maand één dag langs verschillende plekken door de hele stad. Op de grond staat een piloot die de drone bestuurt, een cameraman/vrouw die de camera bedient en een inspecteur van de gemeente. Zij hebben een live videoverbinding met inspecteurs op het stadhuis. Die kijken mee en geven op afstand aanwijzingen zodat het juiste object wordt bekeken en gefotografeerd.